Za vínem do Barmy

 

Barma určitě nebude první zemí, která vám přijde na mysl, když se budete s někým bavit o zemích, kde se vyrábí dobré víno. Barma bude pravděpodobně země, kterou byste mezi výrobce vína vůbec nezařadili. A jak asi tušíte, není tomu tak. Když jsem připravoval svojí cestu do Barmy a zjistil jsem, že v okolí jezera Inle se nalézají vinice, věděl jsem, že to budu chtít vidět a pochopitelně i ochutnat.

Slavné jezero Inle se nachází v jižní části svazového státu Shan. Hladina jezera je ve výšce 884 metrů nad mořem. Nad jezerem se zvedají hory, na jejichž svazích se pěstuje vinná réva. Díky této vyšší poloze je možné ji v Barmě úspěšně pěstovat. Mezi nejvýznamnější vinařství patří Red Mountain Estate se svými 400 tisíci rostlin, které byly importovány z Francie a Španělska po řadě pěstitelských experimentů. Vinařství bylo založeno v roce 1999 německým podnikatelem Bertem Morsbachem a nalézá se 5 kilometrů západně od městečka Taunggyi.

Půjčil jsem si kolo a vydal se na prohlídku okolí. Nejdříve jsem jezdil jen tak nazdařbůh. Všude je spousta cestiček, které je možné sledovat, některé z nich ale po čase končí či jsou neprůjezdné pro kolo. Fotil jsem a filmoval místní, zejména rybáře na kanále. Hlavním cílem bylo ale vinařství. To byl trochu problém, protože cest bylo mnoho a cestu jsem spíše jen tušil, než věděl. Nakonec se mi to ale povedlo a já zastavil u odbočky. Poslední stovky metrů byly do docela brutálního kopce. Nechal jsem kolo před hospodou a vyrazil na nějakou tu ochutnávku. Nesmíte si pod tím ale představit moravský košt. Společnost má na vinicích vybudovanou restauraci s obchodem, kde si požadovaný mok můžete koupit. Pro ty, co nemají šanci se sem dostat je tu dobrá zpráva, že i v Rangůnu existuje prodejna. Vinařství pěstuje několik odrůd, zejména Shiraz, Shiraz Tempranillo , Rulandské červené, Carigan, Chardonnay, Sauvignon Blanc či Rose D Inle.

Já jsem si koupil několik lahví Shiraz-Tempranillo a bylo to celkem hrdinství, když uvážíte, že moje cesta po Barmě teprve začínala a celou dobu jsem je tahal s sebou v batohu. Sám jsem si pak dal skleničku místního červeného Inle Lake. Chutnalo mi a pěkně zapadlo do svátečního dne mých kulatých narozenin. Seděl jsem na terase, hleděl na vzdálené hřebeny hor a rekapituloval svůj život. Tak to s vínem nad krásným jezerem v Barmě chodí.

Nedalo mi to a šel jsem se podívat po okolí. Žádná organizovaná prohlídka. Jen jsem prostě obešel budovu a otevřená vrata mi umožnila nakouknout dovnitř. Na paletách tu byly skladované lahve a dále byly vidět nerezové nádrže. Na první pohled celkem moderní provoz. Ale přeci jen jste hned poznali, že nejste na francouzské či kalifornské vinici. Před nerezovými nádržemi seděla parta lidí a ručně v nádrži s vodou sundávali z prázdných lahví etikety. Inu lidská práce je tu stále dost levná. Prošel jsem se pak ještě po vinicích a pozoroval, jak místní zastřihávali révu. Na cestování je kouzelné, že můžete známé věci vidět zasazené do jiného rámce. Toto srovnání vám pak může pěkně uzavřít celý zážitek. Vinice nad jezerem Inle mezi ně dozajista patří.

1 044 x shlédnuto
Milan Dvořák
About Milan Dvořák 282 Článků
Milan Dvořák je aktivní cestovatel již od mládí. A to už je setsakramentsky dávno 8-) Žil a pracoval v Jižní Koreji a USA. Aktivně procestoval především Asii, přidal k tomu něco z Ameriky a Afriky. Evropa se nepočítá. Rád fotí a filmuje. Zakladatel Poutníka.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.




Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..