Linecký koláč

 

Linec se nachází nedaleko českých hranic a tak asi nikoho nepřekvapí, že lokální rakouská kuchyně se v řadě věcí hodně blíží té české. Však jsme v s nimi v jednom státě žili rozhodně déle než s bratry Slováky. A tak si můžeme pochutnat na špekových knedlících, škvarkových knedlících, sekané či si dát vydatnou vepřovou pečeni s křupavou kůrčičkou. A co bychom si mohli dát jako zákusek? Pokud jsme v Linci, tak je to zřejmé – na řadu musí přijít linecký koláč.

linecke_cukrovi_2Říká se, že linecký koláč je nejstarším koláčem tohoto druhu na světě. Úplně ty nejstarší zmínky o něm pocházejí z roku 1653. Proč se takto nazývá, není známo. Stejně tak jako kdo ho poprvé upekl. Nejstarší recept pochází z kuchařské knihy, která je stará více jak 350 let. A jsou v ní hned uvedeny čtyři recepty. I receptury se postupně vyvíjely. Od pozdějších návodů se odlišuje v tom, že těsto se připravovalo z přepuštěného másla, do kterého se přidávaly další kousky másla. Těsto na koláč se připravovalo ve stříbrné míse, ve které se těsto peklo s ovocnou náplní a vše bylo ozdobené typickou mřížkou. Používalo se koření a součástí každého předpisu byly mandle. I v českých zemích je jistá odrůda velice populární – nejméně na období Vánoc. Linecké cukroví jsem měl vždy velice rád.

A protože při cestování s sebou berete nejen oči, ale i jazýček, často mlsný, podělím se s vámi o recept na pravý, nefalšovaný linecký koláč.

Co k tomu budeme potřebovat:

150 g másla
250 g mouky
150 g práškového cukru
100 g pražených lískových oříšků
1 vejce
Koření (vanilka, citron, skořice, hřebíčkový prášek)
10 g prášku do pečiva
300 g rybízové marmelády

linecke_cukrovi_1Jak na to:

Máslo smícháme s cukrem. Přidáme mouku společně s práškem do pečiva, oříšky, vejcem a kořením.
Hotové těsto necháme vychladnout, odpočinuté jej vyndáme z lednice a rozdělíme na čtyři díly. Tři čtvrtiny těsta použijeme pro vyválení korpusu do výšky zhruba 1,5cm (průměr kolem 20 cm) a naneseme marmeládu. Ze zbylého těsta vytvoříme válečky, kterými olemujeme okraj a vytvoříme z nich na povrchu ozdobnou mřížku. Potřeme vajíčkem a po straně posypeme mandlemi.
Pečeme 40-45 minut při zhruba 190°C.
Dobrou chuť!

4 268 x shlédnuto
About Milan Dvořák 287 Článků
Milan Dvořák je aktivní cestovatel již od mládí. A to už je setsakramentsky dávno 8-) Žil a pracoval v Jižní Koreji a USA. Aktivně procestoval především Asii, přidal k tomu něco z Ameriky a Afriky. Evropa se nepočítá. Rád fotí a filmuje. Zakladatel Poutníka.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.




Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..