Medový perník Printen z Cách

 

V dnešním globálním světě hledá každé místo něco, čím se může směle odlišit od svého okolí. Vedle zajímavých staveb, uměleckých děl či přírodních krás se za dobré odlišení ukazuje být i nějaká to neobvyklá kulinární záležitost. V Cáchách je touto zvláštností medový perník zvaný Printen. Že se jedná o skutečnou místní specialitku máme potvrzené i díky Evropské Unii. Ta totiž vydala prohlášení o chráněném původu, takže Printen může být vyráběn jen v Cáchách a nejbližším okolí. Však se zde také již kolem 500 let tato dobrota připravuje. Přesný recept vám nebudeme moci poskytnout, protože – jak jinak – je pochopitelně tajný. Jisté ale je, že tento kořeněný perník obvykle obsahuje skořici, anýz, kardamom, koriandr, hřebíček, nové koření a také zázvor. Má různé povrchové úpravy za pomoci čokolády, marcipánu a mandlí.

Nejvíce informací o Printenu můžete získat v jeho muzeu.

63 x shlédnuto
Milan Dvořák
About Milan Dvořák 250 Článků
Milan Dvořák je aktivní cestovatel již od mládí. A to už je setsakramentsky dávno 8-) Žil a pracoval v Jižní Koreji a USA. Aktivně procestoval především Asii, přidal k tomu něco z Ameriky a Afriky. Evropa se nepočítá. Rád fotí a filmuje. Zakladatel Poutníka.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.