Polská jídla

 

Polská jídla jsou známa tím, že jsou jednoduchá a výrazně barevná s absencí bílé barvy. Nemůžete o sobě prohlásit, že jste se seznámili s polskou kuchyní, dokud neokusíte všechna jídla z tohoto seznamu. Výhodou je, že je najdete na jídelním lístku skoro každé polské restaurace. Přejeme vám Dobrou chuť, vlastně Smacznego!

Bigos

foto: Alberto Racatumba, www.flickr.com/photos/racatumba/29179392/in/photolist-3zy1Y

Ačkoli asi neexistuje jednoznačný recept pro toto jídlo, výchozí suroviny obvykle obsahují hodně čerstvého a nakládaného zelí, párků, cibule, hub, česneku a čehokoliv dalšího, co máte po ruce. Obrazně řečeno se dá jídlo přeložit jako „velký zmatek“, což dobře vystihuje obsah potravy. Podle ročního období může být tato hutná polévka doplněna třeba o pepř, bobkový list, kmín. Směs se obvykle nechá uležet několk dní aby získala ze všech ingrediencí správnou chuť. Dokonce se toto jídlo někdy označuje i jako „nekonečný bigos“, protože se nikdy zcela nesní, neustále je nastavováno novými surovinami.

Pierogi

Toto jídlo (pirohy) nemá podobně populární českou variantu. Jeho ekvivalenty je třeba hledat více na východ. Jedná se o „těstovité knedlíčky“ naplněné bramborami, tvarohem, masem, houbami, zelím, jahodami, švestkami ale i dalšími hodně „divnými“ náplněmi jako je brokolice, čokoláda, játra či cokoliv dalšího, co tvůrcům přijde pod ruku.

 

Golabki

foto: Antonio Domingo, www.flickr.com/photos/38821152@N00/6743389313/in/photostream/

Lze přeložit jako „malí holoubci“. Toto oblíbené jídlo se skládá z vařeného zelného listu plněného hovězím, cibulí a rýží před tím, než se zapeče a podává s rajčatovou nebo houbovou omáčkou. Polská legenda praví, že král Kazimír IV nakrmil golabki svojí armádu před bitvou s Řádem německých rytířů a neočekávané vítězství polské armády bylo přičítáno mocné síle tohoto pokrmu.

Kielbasa

Kdo si potrpí na uzeniny, tomu bude v Polsku dobře. Stejně jako např. v USA nebo Velké Británii, kde všechny tyto milovníky zachrání všude přítomní polští řezníci a uzenáři. Poláci do uzenin přidávají i méně tradiční masa jako je třeba krocan nebo bizon. Stejně jako u nás často narazíte na prodej grilovaných klobás v pouličních stáncích.

Golonka

foto: Ejdzej & Iric, www.flickr.com/photos/zakwitnij/116688117/

Vepřové koleno je opravdová polská delikatesa, která je nám ale dobře známa, takže není nutné ji nikterak blíže přiblížit. Vařené, dušené a opečené maso musí být snadno oddělitelné od kosti. Podává se s křenem a zapíjí pivem (jak jinak, že).

Nalešniki

Jedná se o polskou variantu francouzských crepes, tenkých palačinek naplněných a zabalených se vším, o čem se vám zdá v hladových chvílích. Od sladkých marmelád až po pálivé náplně.

Placki

Placky nebo bramborákovité varianty asi také nemusíme blíže představovat. Často se podávají s gulášem na jejich povrchu (tzv. placki po Wegiersku).

Zapiekanka

foto: Mariuszjbie, upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/12/Zapiekanka_3..jpg

Oblíbené jídlo v polských putykách se podobá rozříznuté bagetě, která se obloží houbami a sýrem (nebo čímkoli jiným, např. salámem, špenátem, nakládanou zeleninou apod.) a zapeče se v troubě spolu s kečupem. Snad vám tato „polská pizza“ pomůže ve zdraví přežít konzumaci alkoholických nápojů.

Polévky

Nelze vynechat z jídelníčku. Za typické lze jistě považovat dvě. Barszcz je obdobou ruského boršče. Polévka se může servírovat s bramborami a malými pirohy plavajícími na hladině.

Žurek je žitná polévka s uzeninou, brambory a někdy i vejcem. Občas se podává v chlebu.

79 x shlédnuto
Milan Dvořák
About Milan Dvořák 251 Článků
Milan Dvořák je aktivní cestovatel již od mládí. A to už je setsakramentsky dávno 8-) Žil a pracoval v Jižní Koreji a USA. Aktivně procestoval především Asii, přidal k tomu něco z Ameriky a Afriky. Evropa se nepočítá. Rád fotí a filmuje. Zakladatel Poutníka.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.