Baklava

 

Tak jsme byli v Turecku. No a chodili jsme po ulicích těch různých měst, chodili jsme do hospod, čajoven, pouličních jídelních zařízení … A tak se jednou, zcela nenápadně, stala důležitá věc v mém životě – navštívili jsme cukrárnu a koupili si na ochutnání baklavu. A od té doby se jí můžu „užrat“, kdykoliv na ní narazím. To bylo tak: v poutním městě Urfa, po krásném svítání u místního posvátného „bazénu“, jsem dostala chuť na něco sladkého. Viděla jsem, že ve všech cukrárnách prodávají, takové už od pohledu ulepené kousky čehosi. Ve tvaru obdélníčků, kosočtverců, koleček a různých patvarů, menší, větší, nižší, vyšší. Řekli jsme si, že když to všude prodávají, že to bude asi nějaké „národní jídlo“ a že je třeba ho ochutnat. A tak jsme si koupili pár kousků, sedli si do parku a jali se ochutnávat. A to Vám byla paráda. Jak jsem si dala do pusy první kousek, vzpomněla jsem si na slova pohádek o tom, jak se na hostinách podávaly vybrané pochoutky nevídaných chutí, které se rozplývaly na jazyku. Kdybych byla básník, napsala bych báseň o baklavě. A byla by dlouhá. Básnické střevo nemám, ale zato jsem u maminky ve Vlastě 🙂 narazila na recept, jak se taková baklava vyrábí. A není to nic neuskutečnitelného. Jsou to vlastně tenké plátky těsta naskládané na sobě, plněné náplní z pistáciových ořechů, nakrájené na obdélníky a prolité tekutým medem. Všechno dohromady je to příšerně sladký a příšerně dobrý. U nás to prodávají určitě na hodně místech, ale já jsem „objevila“ a oblíbila si tureckou odpočívárnu Dahab, kde baklavu mají. Sice není stejná jako v Turecku, ale výborná je.

Recept:
200 g mandlí
100 g ořechů
100 g pistácií
na špičku nože mletého hřebíčku
1 lžíce skořice
50 g moučkového cukru
2 sáčky vanilinového cukru
150 g másla
1 žloutek na potření
Těsto:
300 g hladné mouky
80 g másla
1 lžíce citrónové šťávy
asi 150 ml vody
mouka na vyválenímedová šlehačka:
200 ml smetany ke šlehání
1 sáček ztužovače šlehačky
2 – 3 lžíce tekutého medu

Mandle, ořechy a pistácie rozsekáme a promícháme s kořením, moučkovým a vanilinovým cukrem, rozehřejeme máslo. Mezitím si připravíme těsto – mouku prosijeme do mísy, přidáme rozehřáté máslo, citrónovou šťávu, přelijeme horkou vodou a zpracujeme tužší těsto, které přendáme na vál a po kouskách rozválíme na 10 tenkých placek. Všechny placky zarovnáme na stejný rozměr čtverce. Máslem vytřeme menší plech a položíme na něj těstovou placku, kterou pokapeme rozpuštěným máslem, položíme druhou placku, kterou pokapeme máslem a posypeme ořechovou směsí. Takto postupujeme až nám zbudou 3 placky. Tyto 3 placky na sebe složíme, pokapeme zbylým máslem, vrchní placku potřeme rozšlehaným žloutkem a všechny 3 placky nakrojíme na čtverečky. Položíme na ostatní placky a pečeme v předem vyhřáté troubě (na 190°C). Ještě teplou baklavu nakrájíme a podáváme s medovou šlehačkou. Tu si připravíme ušleháním smetany se ztužovačem, lehce vmícháme med.

3 928 x shlédnuto
About Marta Dvořáková 7 Článků
Marta ráda cestuje a těší se na to, že jednou i její ratolesti rozliší cizinu od domoviny a začnou si to užívat.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.




Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..